MEDAN Selera Ampangan kini tersergam indah menjadi mercu tanda, tarikan pelancong dan mencapai taraf antarabangsa. Bukan sahaja reka
bentuk bangunannya yang unik tetapi pelbagai hidangan masakan Negeri Sembilan boleh
dinikmati di sini.
Medan selera yang dikendalikan oleh Majlis
Perbandaran Seremban ini amat menitik beratkan soal kebersihan sama ada
persekitaran mahupun penyediaan makanan, selaras dengan hasrat Menteri Besar
Negeri Sembilan, Dato’ Seri Utama Haji Mohamad Haji Hasan.
Selepas beberapa bulan dibuka, bangunan yang
berkonsepkan Istana Lama Seri Menanti ini ternyata menjadi tarikan sama ada
pengunjung tempatan mahupun pelancong asing yang berkunjung ke Negeri Sembilan.
Mengimbas sejarah pembinaannya, medan
selera bernilai RM8.7 juta mulai dibina pada 2011 di tapak seluas 2.2 hektar
dan beroperasi Jun lalu dengan matlamat menawarkan keselesaan, merancakkan akitiviti
ekonomi peniaga tempatan serta menarik pelancong dengan hidangan Minang yang
terdapat di sini.
Medan selera ini mengandungi 60 unit gerai
makanan dengan kemudahan 600 tempat duduk berbanding bangunan lama yang
menempatkan 40 gerai dengan tempat duduk kurang daripada 500. Selain itu, medan
selera baharu ini turut mempunyai 10 gerai kering seperti jualan surat khabar,
majalah dan kraftangan.
Pelbagai jenis juadah boleh didapati di
sini dan menjadikannya sebagai salah satu tempat yang menjadi kemestian
destinasi persinggahan pelancong dalam dan luar negara termasuklah mereka yang
datang berkeluarga.
Dalam usaha mensejahterakan rakyat dan mengurangkan beban
peniaga, mereka diberikan permit percuma selama dua tahun bermula pada 2014.
Foto: RAFIQA KHAIRY
Blogger Comment
Facebook Comment